Povestea celei mai cunoscute coroane din lume: regele Charles al III-lea o va scoate „de la naftalină” după 70 de ani

de: Iulia Kelt
04 05. 2023
poveste-coroana-regi-anglia-charles-incoronare

Coroana de aur a familiei regale britanice a fost văzută foarte rar, în ultima perioadă, iar asta dintr-un motiv cât se poate de evident. De regulă, aceasta este purtată o singură dată în viață de rege sau de regină, și anume în ziua încoronării acestuia/acesteia.

În ciuda faptului că Charles a devenit rege imediat după decesul Elisabetei a II-a (în data de 8 septembrie 2022), el va fi încoronat abia în data de 6 mai 2023. Încoronarea monarhului este un obicei vechi de secole, cu veleități mai mult simbolice decât aplicate.

Așadar, coroana Sfântului Eduard va putea fi văzută din nou, recent, când va sta pe capul Regelui Charles al III-lea, cu ocazia încoronării sale.

regina-elisabeta-ii-incoronare

Regina Elisabeta a II-a, în ziua încoronării sale (1953)

Ce se știe despre coroana Sfântului Eduard

Coroana Sfântului Eduard este realizată din aur masiv de 22 de carate, cântărește 2,23 kilograme și are o vechime de mai bine de 360 ​​de ani.

Așa cum menționam anterior, aceasta a fost purtată anterior de Regina Elisabeta a II-a, la încoronarea ei din anul 1953, iar în cei 70 de ani de domnie ai reginei, coroana nu a mai ieșit atât e des din Turnul Londrei.

Este ornată cu 444 de bijuterii și pietre prețioase, printre care safire, rubine, ametiste sau topaz, deși majoritatea sunt acvamarine albastre și verzi.

Pietrele prețioase sunt montate în smalț și aur și sunt acum fixe, deși înainte de secolul XX ele era detașabile și erau închiriate special pentru ceremoniile de încoronare.

Impresionanta coroană a fost comandată de Carol al II-lea, în anul 1661 și s-a urmărit copierea unei alte coroane, mai vechi, ce a aparținut regelui Eduard Mărturisitorul.

Aceasta a fost topită în anii 1600, imediat după execuția regelui Charles I de către Oliver Cromwell.

În versiunea inițială, coroana ar fi avut mai puține pietre prețioase, însă cea de-a doua ar fi mers mai degrabă pe opulență, fiind încărcată de giuvaiere.

Regina Elisabeta a II-a, în ultima parte a vieții sale, și coroana Sfântului Eduard

Încoronarea regelui Charles al III-lea

În ciuda faptului că această coroană a fost făcută în 1661, Regele Charles al III-lea va fi doar al șaptelea rege care va avea ocazia de a purta pe cap coroana Sfântului Eduard.

Cei ce i-au urmat lui Charles al II-lea (Carol), Iacob al II-lea, în anul 1685, și William al III-lea, au fost, ce-i drept, încoronați cu această, însă obiceiurile s-au mai schimbat, astfel că timp de 200 de ani, coroana nu a stat pe niciun cap regal, până în 1902.

George al V-lea a purtat, la rândul său, coroana și a cerut ca pietrele prețioase să fie montate permanent pe aceasta.

Fiica sa, regina Elisabeta a II-a, a fost ultima regină care a purtat-o, acesteia urmându-i Charles al III-a, în data de 6 mai 2023.

Imediat după ceremonie, coroana se va întoarce la loc sigur, în Turnul Londrei, iar următoarea dată când va fi purtată va fi atunci când fiul lui Charles, William, va fi, la rândul său, încoronat, atunci când îi va veni vremea.

Totuși, având în vedere istoria de longevitate a familiei regale britanice, cel mai probabil că William va mai avea mult de așteptat până atunci, însă nu la fel de mult cum a așteptat tatăl său.